Kunst en mijn therapie

lucia outsider art van Freek de Zwart
Lucia (acryl op papier)

Wel of geen kunst? Hoewel schizofrenie mij een aantal kunstwerken heeft opgeleverd, die door velen bewonderd worden, ben ik door diezelfde ziekte geen professioneel  beeldend kunstenaar zijn. Door angst voor psychose ben ik niet in staat op locatie te werken. De kunstuitingen zijn te stemmingsafhankelijk om in opdracht te kunnen werken. Door medicijnen die ik moet gebruiken worden bovendien mijn uithoudingsvermogen en inspiratie danig onderdrukt.

Veel van mijn beeldend werk is in de loop der jaren verdwenen. In de albums staan werken die ‘gered’ zijn.¬† Mijn psychose kenmerkte zich door het veroorzaken van veel chaos in m’n doen en laten. Ik schilderde over reeds gereed zijnde afbeeldingen nieuwe schilderijen. Door veelvuldige lagen emulsie (zie ‘materiaal’) doorweekt vielen sommige producten letterlijk uit elkaar en dan was er ook nog mijn bij tijd en wijle (meestal meer ‘bij wijle’ dan ‘bij tijds’) opspelende opruim- en schoonmaakwoede die de nodige creaties fataal is geworden.

Materiaal
Alles dat op een ondergrond wilde blijven kleven; viltstift, stroop, appelstroop, diverse soorten jam, modder, koffie, lijm, papier, hout (de roeiriemen van de ‘galei op ramkoers’ bestaan bv uit stokjes die in ‘3D’ uit het schilderij steken). Maar die schoonmaakwoede was soms ook wel terecht…

Therapie

Het tonen van een aantal van mijn kunst werken op een website heeft voor mij een therapeutische waarde. Zo heeft m’n schizofreen zijn toch iets positiefs opgeleverd. Of, om het met Gerard Reve te zeggen:

“Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven”